A Commodore 64 programozásának gyakorlata 4 – Gépi kódú programozás – Czigler Zoltán – Számalk

Contents
  1. Előszó
A Commodore 64 programozásának gyakorlata 4 - Gépi kódú programozás
A Commodore 64 programozásának gyakorlata 4 – Gépi kódú programozás

Előszó

Ez a könyv a C-64 gépi kódú, illetve assembly szintű programozásáról szól. Az assembly-programozás a Basicnél lényegesen gépközelibb, ezért kicsit körülményesebb, ám igen hatékony módja a C-64 programozásának. A programozás körülményessége és nehézkessége busásan megtérül, ha azt nézzük, hogy assembly nyelven megírt programunk mennyivel több lehetőséget ad a gép kedvező tulajdonságainak kihasználására, ugyanakkor mennyivel gyorsabban fut, és mennyivel kisebb memóriaterületet igényel,. mint egy ugyanerre a feladatra írt Basic program. A C-64 géphez készült megannyi népszerű játék- és rendszerprogram is szinte kivétel nélkül mind assembly nyelven íródott.

A gépi kódú vagy assembly szintű programozáshoz legalább annyira nem szükséges felsőfokú matematikai végzettség, mint a Basichez. Csupán logikus gondolkodás és következetesség. Könyvünk feltételez ugyan egy kevés Basic alapismeretet, de nem kell túlzottan gyakorlottnak lenni a Basicben ahhoz, hogy bevezethessen a gépi kódba. Ennél többre ez a könyv nem is vállakozik. Elvezeti az olvasót addig a pontig, amíg megérzi ennek a sajátos és szép világnak a lényegét, és ahonnan már egyedül tanulhat tovább.

Javaslom, hogy a könyvben közölt példaprogramokat a szemléletesség kedvéért mindenki futtassa le, és azokon keresztül próbálja megérteni az adott utasítások
szerepét és alkalmazását! Ezen a helyen szeretnék köszönetet mondani a grafikusnak és egyben kedves barátomnak, Kertész Attilának, aki értékes ötleteivel és rajzaival alkotó módon járult hozzá a könyv megjelenéséhez. Ugyanitt mondok köszönetet a lektornak, Gerő Péternek, aki észrevételeivel és megjegyzéseivel nagymértékben segítette munkámat.

Budapest, 1987.

A szerző

Letöltés

Hirdetés

1 thought on “A Commodore 64 programozásának gyakorlata 4 – Gépi kódú programozás – Czigler Zoltán – Számalk”

  1. Ezt nagyon ajánlom azoknak, akiknek semmilyen assembly előéletük nincs. Józan paraszti ésszel, érthetően magyarázza el az assembly nyelvet. Ebben a témában nálam ez a könyv a kedvenc.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.