Amit a C64-esről tudni érdemes – Molnár Lajos – Novotrade Kiadó Kft.

Contents
  1. Bevezető

Amit a C64-esről tudni érdemesBevezető

A Commodore cég igazi bestsellert dobott piacra, amikor 1982-ben megjelent a C64-es jelzésű számítógépével. Talán maguk sem sej tették, hogy 1990-ra mintegy 7 millió darabot fognak értékesíteni! A gép akkoriban valódi csúcstechnológiának számított, a processzort eredetileg katonai célokra is használták. Teljesítmény – ár viszonyában sokáig felülmúlta a piaci konkurensek hasonló termékeit, ezért egy ideig a fejlett világban is a legjobb házi számítógép (home computer) volt.

Magyarországon igazi “boom”-nak bizonyult. Miután számos vállalat, gazdálkodó vásárolta az akkor még igencsak drága gépet, a forgalom növekedése maga után vonta árának csökkenését is. Kedvezőbb ára lehetövé tette, hogy magánszemélyek is megvásárolhassák. A C64-es már nevet szerzett akkorra, amikor az elmúlt években egy karácsony előtt az országba érkezett egy nagyobb C16-os szállítmány. A Commodore 64 sikerét is bizonyítja, hogy “kisebb” testvérét akkor szinte elkapkodták.

Legnagyobb varázsa talán mégsem csak az alacsonyabbá vált ára volt, hanem az, hogy az elvont, elefántcsonttoronyba zárkózott számítástechnikát elsőként tette le az egyszerű embrek asztalára. Emberközpontú használata barátságosabbá tette, és biztosította a gyors sikerélményt is. Magyarországon főleg a C64-es “hátán” nőtt fel a számítástechnikai kultúra.

A technika fej lődése azonban mára átlépte a C64-est is. Most már valóban csak az otthonokban használják, elsősorban szórakozásra. Tegyük hozzá, hogy eredetileg erre tervezték. A hardver fejlődése kiszorította az ipari-kereskedelmi-tudományos alkalmazásokból, de arra amire való, játékosan oktató asztali számítógépnek ma is kiváló. A C64-esen keresztül ismerkedni a számítástechnika és számítástudomány világával – ma is érdekes, lebilincselő és nem utolsósorban olcsó vállalkozás. Vagy játék?

A Commodore 64-es működéséről, programozásáról és használatáról az elmúlt évek folyamán számos könyv jelent meg, többek közt a Novotrade Rt. gondozásában is. Ezek a könyvek egy-egy felhasználói területet, vagy a gép egy-egy elemét ismertették, illetve a BASIC nyelven való programozás megismeréséhez és elsajátításához nyújtottak segítséget. Most a Commodore használatához szükséges tudnivalókat igyekeztünk összefogni, hogy ezáltal a Commodore-tulajdonosok mind jobban kihasználhassák a gép nyújtotta lehetőségeket.

Bemutatjuk a C64-es legfontosabb áramköri elemeit: a processzort, a kép- és egyéb jelek előállítására szolgáló chipet, a tárchipeket és a tárkezelést megvalósító segédáramkört. Az egyes integrált áramkörök működését és vezérlését assembly, illetve BASIC nyelven írt példákkal szemléltetjük, bár az assembly és a BASIC utasításokat csak a következő két fejezetben ismertetjük részletesen. A hardverelemek után szólunk rövitlen a gép csatlakozóiról, a kivezetésekről és szerepükről, hogy ezzel teljessé tegyük a C64-es vezetékeiről és hardveréről alkotható képet.

A BASIC-kel foglalkozó részben térünk ki a háttértárolók szerepére és az adattárolás megvalósítására, összehasonlítjuk a kazettás és a lemezes egység működését mind műszaki szempontból, mind pedig a felhasználót érintő kérdések vonatkozásában. Itt ismertetjük az operációs rendszer utasításait is, melyek az egyes elemek közvetlen elérését teszik lehetővé. Könyvünk negyedik fejezetében pedig a BASIC és assembly nyelvű programok ötvözésével foglalkozunk. Leírunk néhány olyan ötletet, bemutatunk néhány rutint, melyeket a felhasználó saját programjaiba is be tud építeni, s melyekkel a kényesebb programozási kérdések áthidalhatók.

A függelékben röviden áttekintjük a számítástechnika fejlődéstörténetét, összefoglaljuk a számítógépek működésének logikai alapjait. Itt ismertetjük a logikai algebra legfontosabb műveleteit, valamint a C64-esben használatos számrendszereket. A függelékben szerepeltetjük azokat a táblázatokat is, amelyek a processzor teljes utasításkészletét mutatják be. A kötetben szereplő idegen szavak és rövidítések értelmezéséhez a könyv végén található kislexikon nyújt segítséget.

Könyvünkben a Commodore-irodalom jelölésrendszeréhez alkalmazkodtunk. A különböző számrendszerekben felírt számokat is ennek megfelelően jeleztük A szám előtt a % bináris számrendszert, a # decimális, a $ pedig hexadecimális felírást jelöl. Például a decimális 28 kettes, illetve tizenhatos számrendszerben:
#28 = %00011100
#28 = $1C ($001C)

A 256-nál nagyobb számok négyjegyű hexadecimális megfelelőt kapnak, függetlenül attól, hogy 4 vagy csak 3 értékes jegyük van-e. ű

A hardver ismertetésénél az egyes rövidítések fölötti egyenes vonal azt jelenti, hogy a jelhez tartozó áramköri vezeték alacsony állapotban aktív. Ilyen például az IRQ.


Amit a C64-esről tudni érdemes - Molnár Lajos - Novotrade Kiadó Kft.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.