Commodore 64 Felhasználói kézikönyv – Novotrade

Contents
  1. Bevezetés

Commodore 64 Felhasználói kézikönyvBevezetés

Üdvözöljük az Olvasót a COMMODORE 64-es tulajdonosok népes táborában. Gépünk a személyi számítógép kategóriában az egyik legjobb a világon. Ugyanezt a színvonalat szeretnénk biztosítani a COMMODORE 64-es felhasználói kézikönyv esetében is, ezért nagy súlyt fektettünk az érthetőségre és a világos, logikus szerkezetre. Igyekeztünk minden információt megadni a gép biztonságos üzembe belyezéséhez és szakszerű kezeléséhez. A BASIC nyelv alapjainak ismertetésével a saját programok készítéséhez kívántunk segítséget nyújtani. Azok számára, akik megelégednek a készen kapható programok felhasználásával, az összes ehhez szükséges ismeretet a könyv elején sűrítettük össze.

Nézzük ezek után röviden, hogy mi mindenre is képes a COMMODORE 64-es! A grafika tekintetében bizonyára kategóriájának bajnoka. A konstruktőrök a SPRITE-grafika kitalálásával korábban szinte elképzelhetetlen animációs lehetőségeket biztosítottak. A képernyőn egyidejűleg 8 különböző általunk konstruált alakzatot mozgathatunk 3 színben anélkül, hogy ehhez bonyolult programozási trükkökre lenne szükségünk.

Az alakzatok “összeütközése” egyszerűen regisztrálható és előre programozott akciókkal köthető össze. Így váltható ki pl. egy robbanás a játékprogramokban két űrhajó ütközésekor.

A beépített hanggenerátor versenyre kelhet jó néhány szintetizátorral. Egyidejűleg három egymástól teljesen független szólamot szólaltathatunk meg, mindegyiket a teljes 8 oktáv bangterjedelemben. Négy hullámforma (négyszög, fűrészfog, háromszög, zaj) közül választhatunk. Rendelkezésünkre áll továbbá egy programozható burkológörbe generátor, felül-, alul-, ill. sávátmetsző szűrők, valamint egy hangerő- és rezonanciaszabályozó. A “komponált” zene megfelelő minőségű visszaadásához a COMMODORE 64-esre HiFi erősítőt köthetünk.

Ha már itt tartunk … , gépünk a különböző perifériás készülékek hozzákapcsolásával rendszerré bővíthető. A prograrnek tárolásához egy kazettás egységet és max. 5 VC 1541-es típusú hajlékonylemezes meghajtót köthetünk össze a COMMODORE 64-essel. A VC mátrixnyomtatóval programlistáinkat, leveleinket stb. nyomtathatunk ki. Ha érdeklődünk a CP/M operációs rendszer iránt, akkor gépünket egyszerűen elláthatjuk egy Z80-as mikroprocesszort tartalmazó kártyával.

Ez a felhasználói kézikönyv nem kevésbé fontos, mint az imént felsorolt ún. hardver elemek. Nem mond el mindent a számítógépről és a programozásról, de összefoglalja azokat az alapismereteket, amelyeknek a birtokában később elmélyedhetünk a rendelkezésre álló szakirodalomban. Ne fel ejtsük azonban el, hogy néhány nap alatt nem válhatunk gyakorlott programozóvá; legyünk tehát türelmesek és tanulmányozzuk át gondosan, pontról-pontra a kézikönyvet! Mindehhez sok sikert és kellemes szórakozást kívánunk.


Commodore 64 Felhasználói kézikönyv.pdf LETÖLTÉS

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.