A Commodore 64 programozásának gyakorlata 3 – Közvetlen elérésű lemezállományok – Bodor Tibor – Számalk

Contents
  1. Előszó
http://c64.tsfe.hu/a-commodore-64-programozasanak-gyakorlata-3-kozvetlen-eleresu-lemezallomanyok/
A Commodore 64 programozásának gyakorlata 3 – Közvetlen elérésű lemezállományok

Előszó

A COMMODORE kétféle olyan lemezállományt ismer, amelyek elemei (rekordjai) közvetlenül elérhetők. Ezek egymástól a tárolási és a szervezési módban különböznek. Minthogy nincs általánosan elfogadott egységes elnevezésük, a továbbiakban átvesszük a COMMODORE szóhasználatát, és ezeket random, illetve relatív állományoknak fogjuk nevezni. Már a korábbi kötetekben is utaltunk rájuk, de akkor részletesen nem tárgyaltuk őket. Sorozatunk mostani kötetének célja e hiány pótlása, azaz a random és a relatív állományok használatának alaposabb ismertetése.

Az állományokkal kapcsolatos lemezkezelő parancsokon kívül programtervezési, adatfeldolgozási kérdésekre is ki térünk. Fontosnak t a rtjuk, hogy az Olvasó elmélyedjen ezek tanulmányozásában is, mivel a közvetlen elérésre épülő feldolgozás technikailag igen egyszerűen – noha a COMMODORE esetében kissé körülményesen – valósítható meg. A legfőbb nehézséget azonban nem ez, hanem a szervezési, tervezési kérdések jelentik. Az állományok használatát, szokásunkhoz híven, működő mintaprogramokkal mutatjuk be. Feltételezzük, hogy az Olvasó abban a tekintetben nem kezd ő, hogy a sorozat korábbi köteteit ismeri, viszont számottevő mikrogépes adatfeldolgozási és állománykezelési tapasztalatai még nincsenek. Ennek megfelelően a bemutatott példák nem valódi adatfeldolgozó programok, hanem a leegyszerűsített változataik. A programok hasznosságát alárendeltük annak a didaktikai szempontnak, hogy a megtanulandó állománykezelési módokat jól és áttekinthetően illusztrálják.

Javasoljuk, hogy az Olvasó két üres lemezt készítsen elő: egyet a random, egy másikat pedig a relatív állományok, illetve az ezeket kezelő programok számára. Így az állománykezelési módok kényelmesen kipróbálhatók a különböző keveredésekből , téves törlésekbői , felülírásokból származó hibák veszélye nélkül. Míg a soros állományok használata nemigen jellemző a COMMODORE-felhasználói környezetre, a random, illetve a relatív állományok már jóval nagyobb szerephez jutnak – a kisebb szervezeti egységekben ezekre épülnek a különböző nyilvántartások.

Budapest, 1986.

A szerző


Letöltés

 

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.