A Commodore 64-es belső felépítése – Angerhausen-Brückmann-Englisch-Gertis – Data Becker-Novotrade

Contents
  1. Előszó

A Commodore 64-es belső felépítéseElőszó

A Commodore 64 egy szupergép – ez azonnal kiderült, amikor először kezdtünk vele dolgozni. Már ’82 nyarán megrendeltünk egy készüléket az USA-ból, hogy az első tapasztalatokat megszerezzük a COMMODORE cég uj szuperprodukciójáról. Ezt követően karácsony előtt megérkezett az NSZK-ba az első Commodore 64-es szállítmány, amely akkor, ugyanúgy mint az elmúlt év karácsonyán, messze alatta volt a keresle nek. Az első napoktól kezdve a Commodore 64-es abszolút sláger volt a piacon. Kimagaslóan jó minőségével teljesen megváltoztatta a számítógéppiac ár-teljesítmény viszonyát. A Commodore 64-es csak egyetlen ponton jelentett gondot az újdonsült tulajdonosok számára: a gép kezeléséhez, programozásához nyújtott információ mondhatni egyenesen silány volt. Az olyan fontos dolgokról, mint pl. a grafika· vagy a zeneprogramozás, gyakorlatilag semmit sem lehetett megtudni a közkézen forgó kézlkönyvekből, amelyek ráadásul angol nyelven íródtak. Így határozta el a DATA BECKER cég, hogy egy kézikönyv sorozatot indít el a Commodore 64-esről, amelynek ez a könyv az első kötete.

Természetesen a könyv első kiadása óta mi magunk is sok újat tanultunk a Commodore 64-esrőI. Ez az oka annak, hogy az első kiadás után másfél évvel az Olvasó a 4. bövített kiadást tarthatja kezében. A magyar fordítás is ennek alapján készült. Az az elképzelésünk, hogy a könyv megírásában több szerző működjön közre, nagyon jól bevált. A szerzők mindegyike arról írhat, ami őt a legjobban érdekli, és amit a legjobban ismer:
Micheel Angerhausen, a DATA BECKER cég szoftvercsoportjának tagja, elsősorban a sprite-okkal és a grafikával foglalkozik. Rolf Bückmann, legtapasztaltabb technikusunk e Commodore 64-es belsejét tárj a az Olvasó elé, és közérthetően magyarázza a könyvben található kapcsolási rajzokat. Lothar Engllsh, aki főként a rendszerprogramozás szakembere, a 4. kiadásban még egyszer átdolgozta a gépi kódú programozásban olyan fontos ROM listát, továbbá bemutatja Olvasóinknak a BASIC nyelv bővítési lehetőségeit. Végül, de nem utolsó sorban Klaus Garirs, a DATA BECKER fejlesztő csoportjának vezetője, a Commodore 64-es hardver-felépítésivel foglalkozik mélyrehatóan. A 4. kiadásban újdonságot jelent az Olvasók számára az IEC buszról szóló, általa készített cikk.

Reméljük, hogy ez a 4. kiadás ls hozzájárul ahhoz. hogy az Olvasók mind jobban élhessenek a gép által nyújtott gazdag lehetőségekkel.

Dr. Achim Beckar


Letöltés

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.