C64 lemezek újraélesztése

xm1541-a-kesz-kabel-szarvas-richard-2010

Ebből a posztból megtudod, hogyan köss össze 1541-es floppy meghajtót pc-vel, hogyan másolhatsz Commodore 16-on vagy 64-en futó .prg fájlokat régi DS-DD lemezekre. Figyelem! Ez a cikk, ahogy a C64 sem, nem mai darab. Olyan megoldásról írok benne, amihez szükség lesz egy DOS-os vagy max. Win98-as rendszerrel telepített, lehetőleg jó régi gépre vagy laptopra, amin van még párhuzamos port. A másolás 1541-es floppyra DOS-os, a Norton Commanderhez hasonló programmal fog történni, ismertetése, linkek a cikk végén.

Amióta áttértem C64-ről PC-re (nem mai történet) :-), azon törtem a fejem, hogyan lehetne a netről letöltött C64 állományokat (.t64, .d64, .prg) újra kiírni a jó öreg 1541-es flopy lemezeire. Találtam egy egyszerű, szinte bárki által elkövethető megoldást, ami tán sokaknak mosolyt csal majd orcájára. Én mindenesetre vigyorogtam, amikor a 20 éve porosodó meghajtó elkezdett berregni és kattogni. Egy XM-1541-es kábelt fogunk hozzá gyártani.

Szükséges alkatrészek:

alkatreszek-475

  • 1 db “SD 25E D-SUB” papa, 25-pólusú lengő csatlakozó (kb. 75 Ft)+hozzá ház (kb. 100 Ft) Megteszi egy ma már nem nagyon hasznát párhuzamos nyomtatókábel is, ez könnyen leoperálható róla, mert ezek a csatlakozók egy kis csavarhúzó segítségével többnyire szétpattinthatóak és úra összerakhatóak. Én egy ilyet használtam fel.
  •  1 db “DIN-6M-240” papa, 6-pólusú lengő csatlakozó (kb. 110 Ft)
  •  4 db “1 N 5819” dióda (kb. 30 Ft/db)
  •  Kb. 1 méter hosszú 5 eres kábel (ilyen szerintem nincs, csak 6 eres, én a riasztószerelők által hátrahagyott 6 eres kábelt használtam, egy vezetéket egyszerűen lecsíptem, az árnyékolással együtt)

Ezeket a www.hestore.hu -ból rendeltem meg, de bármelyik alkatrészáruházban megtalálhatóak)

 

A kapcsolási rajz

1-kapcsolasi-rajzA könnyebb átláthatóság kedvéért az egyes vezetékeket külön színnel jelöltem (a képeken látható fehér kábelt sárgával), és a neten talált rajzot kicsit le is egyszerűsítettem. Az “SD 25E D-SUB” csatlakozóban 18-tól 25-ig számozott lábakat egyszerűen össze kell kötni. A párhuzamos nyomtatókábelekben ezek a lábak helyből össze vannak zárva, tehát nem kell ezzel is bajlódnunk. A boltban vett új csatlakozón ezt egy dróttal kell összekötni).

A rajzon a színes bumszliknál elágazik a kábel 2 felé az “SD 25E D-SUB” csatlakozóban. Az egyik ér megy a dióda NEM CSÍKKAL JELÖLT kivezetéséhez, az elágazás másik fele meg egy másik megjelölt lábhoz. Nem kell félni, a csatlakozók számai szépen fel vannak tüntetve mind a “DIN-6M-240“, mind pedig a “SD 25E D-SUB” csatlakozón. De tán a legegyszerűbb, ha magából a diódából indul tovább egy ugyanolyan színű kábel (a rend kedvéért) a másik meglejölt érintkezőhöz. Nem bonyolítom tovább, a következő mellékelt képeken látszik.

 

Az összeszerelés

25-polusu-csatlakozo-bekotesFontos, hogy a diódák csíkkal jelölt része nézzenek a csatlakozó lábai felé, a másik pólusáról indulnak a kábelek tovább (egyik be a vastag fehér kábelbe, egyik meg tovább egy másik csatlakozóra). A képen a barna csúnyán meg van tekeredve, bocsi, így jött ki, képzeljétek azt, hogy a pirossal párhuzamosan áll.

A 6 pólusú Din csatlakozó bekötése pofonegyszerű. A kapcsolási rajzból látszik a legjobban. Nem fényképeztem le, mert az enyém igen ronda és félreértelmezhető lett. A csatlakozón belül szintén fel vannak számozva a lábak, a rajzból meg látszik, melyik kábelt hová kell kötni. Ne felejtsétek el a kábelre ráhúzni a csatlakozó burkolatát forrasztás előtt, mert kellemetlen tud lenni, ha a végén derül  ki, hogy ez az asztalon maradt… 🙂 A Din csatlakozó érintkezőiben van egy kis furat, oda kell bedugni a már beónozott kábelt, és a lehető leggyorsabban kell beleforrasztani, mert ha sokáig melegíted, elmozdulhat a láb, és nem fogod tudni a flopyba bedugni. Ha a vezetéket nem az érintkező furatába dugod, és nem oda forrasztod be, könnyen letörhet a forrasztás. Célszerű befogni a csatlakozót a forrasztás alatt valamibe, mert könnyen odébbugrál az asztalon a 2-5. vezeték beforrasztása közben. Kézbe fogni nem ajánlott, mert aki a forrasztóval játszik, könnyen megégetheti magát.

Ha megvan az öt vezeték beforrasztása, a csatlakozó fém részén lévő két fület fogóval erősen rá kell hajtani a vezetékre, hogy a forrasztások a későbbi igénybevétel miatt ne sérüljenek.

Én a forrasztások után kitölttem a csatlakozók belsejét ragasztópisztollyal, hogy véletlenül se érjenek össze egy esetleges forrasztás elengedése után a vezetékek. Bátrabbak zsugorcsővel is szigetelhetik a forrasztásokat.

 

Star Commander

Nekem valamiért nem működtek megbízhatóan a Windows-os progik, ezért a DOS-os Star Commandert használom. Igaz ehhez kell egy gép, amin fut a DOS, de ha már retró, akkor legyen retró. A Star Commander ingyenesen letölthető, működése megegyezik a néhai Norton Commanderrel. A program a C: meghajtón legyen egy max. 8 betűs mappában (pl. Starcomm mappa), innen innen kell indítani az SC.EXE-t.

Gyorstalpaló:

DOS üzemmód indítás Win98-as gépen: 

  • induláskor, nyomogasd az F8-at, a felugró menüből válaszd a DOS parancssort
  • ha megjelenik a kurzor, írd be, hogy cd.. (nyomj entert), majd ismételd addig, amíg a villogó kurzot előtt a C:\ -t nem látod
  • írd be: cd starcomm (nyomj entert) – már ha ebbe a mappába raktad a Star Commandert
  • írd be: sc.exe (nyomj entert)

 

Star Commander fontos billentyűk:

Alt+F1, F2: bal, jobb ablak

F2: User menü. Innen formatálhatjuk a bedöglött lemezt, ami ezután jó lesz! 🙂

F5: Copy

Alt+F5: Disk copy (.d64 fájlokat ezzel másolhatjuk lemezre, a lemeznek ilyenkor üresnek kell lennie. Bal oldali ablakban a .d64 fájl, jobb oldaliban az üres lemez, .d64 fájlon nyomj Alt+F5-öt, és elkezd szépen másolni)

F9: főmenü, innen érhetőek el a beállítások (Options/Transfer options menüpont lesz nekünk az érdekes)

Space: Elemek értékének megváltoztatása

star-commander-1

A kábel típusa itt XM1541 legyen mindenképpen, a meghajtó meg 157x->1541. Ha nem hajlandó egy lemezt se olvasni, ezzel a meghajtóbeállítással lesz gond, akkor váltani kell más típusú drive-ot (Space gombbal).

star-commander-2

Nálam csak DSDD lemezzel működik, ilyen az eBay-ről mindig, és néha a Vateráról is beszerezhető még. PC-s DSHD lemezeket is meg tud formázni, de a visszaolvasás már vagy megy, vagy nem.

Ja és a BIOS-ban ki kell kapcsolni az energiagazdálkodást, mert nálam “pihenő” után mindig megkattan a Star Commander, gondolom másnál is így lesz.

Így néz ki egy másolás:

dsc08947

Ne ijedj meg, ha Disk copy-t választasz, a blokkokat nem egymás után fogja másolni, hanem valami számomra átláthatatlan kusza sorrendben, de a végeredmény jó lesz.

Egészen biztosan van más megoldás is. Ez a DOS-os megoldás nálam működik. Ha valakinek van tapasztalata más rendszerekben is, azt írja meg bátran.

C64 játékok letölthetők pl. a www.c64.com -ról.
Aztán Hajrá! 🙂

 

Források:

Eredeti ötlet: http://sta.c64.org/xm1541c.html

Star Commander: http://sta.c64.org/sc.html
(Downloads cím utáni első link)

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.